אפליה 2.0: נשים מוכרות מופלות באופן שיטתי על ידי הגולשים ב-eBay

ד"ר תמר קריכלי-כ"ץ מסגל הפקולטה וד"ר טלי רגב מבית הספר לכלכלה במרכז הבין-תחומי, מגלות כי באופן תת מודע, נשים מופלות מצד הגולשים ב-eBay. ליתר דיוק, נשים מוכרות באי-ביי מקבלות בממוצע הצעות מחיר נמוכות יותר מאשר גברים, ביחס לפריט זהה לחלוטין. המשמעות הלא מעודדת היא שהגולשים נוטים לתת ערך נמוך יותר לפריט הנמכר על ידי נשים. המאמר, המבוסס על ניתוח של למעלה ממיליון עסקאות שנערכו בין השנים 2009 ו-2012, ראה אור כמאמר מוביל בכתב העת המקוון Science Advances ועורר, כצפוי, רעש תקשורתי ברחבי העולם. 

החוקר.ת מאחורי המחקר

לקריאת המאמר:

http://advances.sciencemag.org/content/2/2/e1500599

לקריאת התגובות בעיתונות העולמית:

הניו-יורק טיימס 

http://www.nytimes.com/2016/02/20/science/male-sellers-on-ebay-have-an-edge-over-women-study-finds.html?_r=0

 

הגארדיין

https://www.theguardian.com/science/2016/feb/19/ebay-study-shows-online-shoppers-are-subconsciously-sexist

הדיילי-מייל

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3454793/Are-eBay-buyers-SEXIST-Women-receive-money-fewer-bids-products-compared-men.html

הטלגרף

http://www.telegraph.co.uk/news/shopping-and-consumer-news/12165479/Ebay-buyers-spend-20-per-cent-less-on-items-sold-by-women-study-finds.html

"אי-ביי, כזירת המסחר המקוון הגדולה בעולם, היא גם מאגר עצום של מידע על התנהגות אנושית בשוק מסחרי, ואפשר ורצוי לרתום את המידע הזה לקידום הידע שלנו, גם בהיבטים שונים של אפליה", מסבירה ד"ר קריכלי-כ"ץ. "אני חושבת שניתן אף להרחיק ולומר שלאי-ביי, כמעין מונופול בתחום הקניות המקוונות, יש אחריות ציבורית לאפשר מחקר מסוג זה ואף להתמודד עם המסקנות העולות ממנו. לשמחתי, כנראה שאי-ביי חושבים קצת כמוני."

איך ניתן לתקן סוג כזה של אפליה, שהיא בלתי מודעת?
"ראשית", אומרת ד"ר קריכלי-כ"ץ, "אני מקווה שעצם המודעות לכך, בזכות המחקר, תסייע בצמצום הפער. נכון, לאנשים תמיד יהיו סטריאוטיפים. זה הטבע האנושי. אבל, ככל שנדע עליהם יותר ועל האופנים בהם הם באים לידי ביטוי, נדע להיזהר, גם כציבור וגם כמכתיבי מדיניות, שזה בהקשר המשפטי מנסחי החקיקה והשופטים, מלתת לזה להשפיע על ההחלטות שלנו. למעשה, יש לכך חשיבות נוספת בהקשר המשפטי וזה הציפיות שלנו והאמונה שלנו שחוק חדש ישנה את ההתנהגות האנושית. אם ההתנהגות האנושית הרלבנטית היא לא מודעת אז בוודאי צריך חשיבה אחרת ואולי טיפול אחר, לא בהכרח משפטי".

מה למשפטנית ולמחקר אמפירי?
"המחקר הנוכחי הוא חלק ממגמה עולמית בתחום המשפט, Empirical Legal Studies, הדוגלת בבחינת האופן בו המשפט מתנהג במציאות, כלומר איך אנשים מגיבים אליו והאם הוא מצליח לשנות דפוסי התנהגות", מסבירה ד"ר קריכלי-כ"ץ. "הרי המשפט הוא תופעה חברתית, כמו השוק או המשפחה ואין סיבה שלא לחקור אותו כתופעה חברתית, תוך שימוש בכלים אמפיריים, הלקוחים מדיסיפלינות חוץ-משפטיות כגון סוציולוגיה, פסיכולוגיה חברתית ועוד. למשל, האם הפשיעה או הפסיקה בפלילים השתנו בעקבות הקמת הסניגוריה הציבורית, אלו שאלות שיעניינו כל משפטן, אבל לשם כך צריך לדעת לאסוף ולקרוא את הנתונים".

את מביאה את הפרספקטיבה הזאת לידי ביטוי בהוראה?
"זה לא רק אני", מבהירה ד"ר קריכלי-כ"ץ. "הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב התברכה בלא מעט חוקרים מצויינים ומוכשרים המתמחים במחקר אמפירי של המשפט, יש לנו סדנת מחקר אמפירי ובשנה הקרובה אף ננהיג קורס ליבה – מחקר אמפירי של המשפט. היתרון העצום שיש כאן למשפטן, מעבר לרכישת נקודות מבט חדשות ומאתגרות על המשפט, בזכות הידע האמפירי והשילוב הרב-תחומי, הוא ביכולת לקרוא ולהבין מחקרים אמפיריים טוב יותר, וכתוצאה מכך לנקוט דרך פעולה משפטית יעילה יותר".

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>