שחזור מאגר של סימני מסחר שנעשה על ידי איסוף שיטתי של בקשות הרישום, חילוץ מידע מתוכן, עיבודו וטיובו. השחזור כלל פיתוח טכנולוגי של עמיתים מהפקולטה להנדסה, לחילוץ הסימנים מקבצים סרוקים, וכן פיתוח של מנוע חיפוש ייעודי, על ידי צוות ספרנים מהספרית מדעי החברה באוניברסיטה.
מחקר
סימני מסחר מקשרים בין מוצר ושירות לבין היצרן, ומקלים על הצרכנים להתנהל בשווקים. זהו התפקיד הקלאסי של דיני סימני המסחר. מבט-על על סימני מסחר מאשר לחוקרים וחוקרות מתחומי ידע שונים לזהות מגמות, תהליכים ושינויים כלכליים, חברתיים ותרבותיים. פרויקט שחזור מרשם סימני המסחר המנדטורי הושלם בימים אלה, ועלה לאוויר. המרשם המקורי אבד, ונותרו רק בקשות לסימנים שהוגשו במהלך המנדט הבריטי, מאז נוסד המרשם בשנת 1922 ועד לקום המדינה. בסיוע צוות עוזרי ועוזרות מחקר, פרופ' מיכאל בירנהק שחזר את המרשם המקורי. השחזור נעשה על ידי איסוף שיטתי של בקשות הרישום, חילוץ מידע מתוכן, עיבודו וטיובו. השחזור כלל פיתוח טכנולוגי של עמיתים מהפקולטה להנדסה, לחילוץ הסימנים מקבצים סרוקים, וכן פיתוח של מנוע חיפוש ייעודי, על ידי צוות ספרנים מהספרית מדעי החברה באוניברסיטה.
באמצעות המרשם אפשר למשל לעיין בסימנים שכללו את הביטוי Jaffa Oranges ולהבחין מי מהמבקשים היו סוחרים יהודיים ומי סוחרים ערביים; אפשר להתרשם מהמגוון של הסימנים, לפענח את המסרים שנכללו בהם, ולהבחין באיתותים לאומיים – פלסטיניים וציוניים. פעילות סימני המסחר משקפת שינויים כלכליים באופן מפתיע, ובכך, המרשם המשוחזר מציע נקודת מבט רעננה על מבנה של שווקים (בשווקים מונופוליסטיים, יש מעט סימנים, ובשווקים תחרותיים יש ריבוי סימנים), על שווקים מסוימים לאורך זמן, תוך אפשרות להבחין בין מבקשים ממדינות שונות (קבוצת המבקשים הגדולה ביותר הייתה של סוחרים בריטיים), בשפות שבהן נעשה שימוש, ועוד.
המרשם זמין כעת לכל באופן פתוח וחופשי למחקרים אקדמיים. הוא כולל כמעט 8000 סימני מסחר שהוגשו בתקופה הרלוונטית, מידע על המבקשים, סוגי המסחר, מועדי ההגשה, העברות בעלות, ובעיקר – את הסימנים עצמם. מוזמנים.ות לחפש ולעיין בסימנים!
https://en-law.tau.ac.il/MandatePalestineIP
מחקר
האם למדינות יש מחויבות כלשהיא כלפי קהילות ויחידים זרים, העשויים להיות מושפעים ממדיניות הננקטת על ידי אותן מדינות בתוכן הן? פרויקט גלובלטראסט, ובשמו המלא בעברית "ריבונות כנאמנות לכלל האנושות: מחויבויות של אומות בעידן של תלות הדדית גלולבית", בראשותו של פרופ' איל בנבנישתי, מתמקד בחקר השאלות המשפטיות המסקרנות המתעוררות בהקשר זה בעידן הגלובלי בו אנו חיים.
הפרויקט פועל בהצלחה בפקולטה מזה מספר שנים, במימון מענק מטעם מועצת המחקר של האיחוד האירופי, וכבר זיכה את פרופ' בנבנישתי בפרס כדר היוקרתי למצוינות מחקרית עבור מחקרים פורצי דרך לשנת 2016.
לסרטון אשר הוכן עבור טקס חלוקת פרס כדר, בו מסביר פרופ' בנבנישתי על מחקרו לחצו כאן.
מחקר
ד"ר תמר קריכלי-כ"ץ מסגל הפקולטה וד"ר טלי רגב מבית הספר לכלכלה במרכז הבין-תחומי, מגלות כי באופן תת מודע, נשים מופלות מצד הגולשים ב-eBay. ליתר דיוק, נשים מוכרות באי-ביי מקבלות בממוצע הצעות מחיר נמוכות יותר מאשר גברים, ביחס לפריט זהה לחלוטין. המשמעות הלא מעודדת היא שהגולשים נוטים לתת ערך נמוך יותר לפריט הנמכר על ידי נשים. המאמר, המבוסס על ניתוח של למעלה ממיליון עסקאות שנערכו בין השנים 2009 ו-2012, ראה אור כמאמר מוביל בכתב העת המקוון Science Advances ועורר, כצפוי, רעש תקשורתי ברחבי העולם.
לקריאת המאמר:
http://advances.sciencemag.org/content/2/2/e1500599
לקריאת התגובות בעיתונות העולמית:
הניו-יורק טיימס
הגארדיין
הדיילי-מייל
הטלגרף
"אי-ביי, כזירת המסחר המקוון הגדולה בעולם, היא גם מאגר עצום של מידע על התנהגות אנושית בשוק מסחרי, ואפשר ורצוי לרתום את המידע הזה לקידום הידע שלנו, גם בהיבטים שונים של אפליה", מסבירה ד"ר קריכלי-כ"ץ. "אני חושבת שניתן אף להרחיק ולומר שלאי-ביי, כמעין מונופול בתחום הקניות המקוונות, יש אחריות ציבורית לאפשר מחקר מסוג זה ואף להתמודד עם המסקנות העולות ממנו. לשמחתי, כנראה שאי-ביי חושבים קצת כמוני."
איך ניתן לתקן סוג כזה של אפליה, שהיא בלתי מודעת?
"ראשית", אומרת ד"ר קריכלי-כ"ץ, "אני מקווה שעצם המודעות לכך, בזכות המחקר, תסייע בצמצום הפער. נכון, לאנשים תמיד יהיו סטריאוטיפים. זה הטבע האנושי. אבל, ככל שנדע עליהם יותר ועל האופנים בהם הם באים לידי ביטוי, נדע להיזהר, גם כציבור וגם כמכתיבי מדיניות, שזה בהקשר המשפטי מנסחי החקיקה והשופטים, מלתת לזה להשפיע על ההחלטות שלנו. למעשה, יש לכך חשיבות נוספת בהקשר המשפטי וזה הציפיות שלנו והאמונה שלנו שחוק חדש ישנה את ההתנהגות האנושית. אם ההתנהגות האנושית הרלבנטית היא לא מודעת אז בוודאי צריך חשיבה אחרת ואולי טיפול אחר, לא בהכרח משפטי".
מה למשפטנית ולמחקר אמפירי?
"המחקר הנוכחי הוא חלק ממגמה עולמית בתחום המשפט, Empirical Legal Studies, הדוגלת בבחינת האופן בו המשפט מתנהג במציאות, כלומר איך אנשים מגיבים אליו והאם הוא מצליח לשנות דפוסי התנהגות", מסבירה ד"ר קריכלי-כ"ץ. "הרי המשפט הוא תופעה חברתית, כמו השוק או המשפחה ואין סיבה שלא לחקור אותו כתופעה חברתית, תוך שימוש בכלים אמפיריים, הלקוחים מדיסיפלינות חוץ-משפטיות כגון סוציולוגיה, פסיכולוגיה חברתית ועוד. למשל, האם הפשיעה או הפסיקה בפלילים השתנו בעקבות הקמת הסניגוריה הציבורית, אלו שאלות שיעניינו כל משפטן, אבל לשם כך צריך לדעת לאסוף ולקרוא את הנתונים".
את מביאה את הפרספקטיבה הזאת לידי ביטוי בהוראה?
"זה לא רק אני", מבהירה ד"ר קריכלי-כ"ץ. "הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב התברכה בלא מעט חוקרים מצויינים ומוכשרים המתמחים במחקר אמפירי של המשפט, יש לנו סדנת מחקר אמפירי ובשנה הקרובה אף ננהיג קורס ליבה – מחקר אמפירי של המשפט. היתרון העצום שיש כאן למשפטן, מעבר לרכישת נקודות מבט חדשות ומאתגרות על המשפט, בזכות הידע האמפירי והשילוב הרב-תחומי, הוא ביכולת לקרוא ולהבין מחקרים אמפיריים טוב יותר, וכתוצאה מכך לנקוט דרך פעולה משפטית יעילה יותר".