פרס פולונסקי
פרס פולונסקי ע"ש אהרון פולונסקי ז"ל
עו"ד אהרן פולונסקי 1902-1989 LL. First Class Honours – אוניברסיטת לידס אנגליה.
אהרן פולונסקי היה אחת מארבעת "האבות המייסדים" של אוניברסיטת תל אביב והפקולטה למשפטים ביחד עם כבוד השופט צלטנר, פרופ' גוטלטירו פרוקציה וישראל בר-שירה
עימם, העביר, חרף התנגדויות עזות, את בית הספר הגבוה למשפט וכלכלה דרך השלוחה הירושלמית- לפקולטה למשפטים בתל אביב, פקולטה שבקרבתה הפיזית התפתחה לאחר מכן אוניברסיטת תל-אביב.
בעבודתו החלוצית בבית הספר למשפט וכלכלה סלל את שבילי האקדמיה המשפטית הראשונים בישראל.
תרומתו היתה משמעותית במיוחד שכן הוא היה הראשון בישראל שחקר באורח רציי את דיני הנזיקין ושמורה לו זכות ראשונים בסלילת הדרך למחקר פורה בשטח משפטי זה.
דברים שנשאו לזכרו של עו"ד פולונסקי ז"ל מאת פרופ' אוריאל רייכמן:
בפרקי אבות למדנו: "רבן שמעון בן גמליאל אומר: על שלושה דברים העולם קיים. על הדין ועל האמת ועל השלום, שנאמר אמת ומשפט שלום שיפטו בשעריכם".
זכה אהרן פולונסקי ז״ל להקדיש את מסכת חייו למאבק על שלושה היסודות שבבסיסו של עולם, על פי מורשתנו, וזכינו אנחנו שאדם כמותו פעל במחיצתנו.
אין קיום לחברה ללא משפט. אין משפט מתקיים אלא אם הוא מושתת על החתירה לאמת ולצדק, ואין שלטון המשפט קיים אלא לשם הכרעה במחלוקות ולקיום דרכי שלום בחברה. לשם השגת מטרות אלו זקוק העם לחלוצי רוח ואנשי סגולה שיפעלו למימושן הלכה למעשה. אנשים גדולים במיוחד נדרשו בתקופה הפורמטיבית, ערב קום המדינה ובימיה הראשונים. אהרן פולונסקי היה אחד מחבורה מצומצמת שהציבה אמות מידה, המתקיימות עד עצם היום הזה, בתקופה שבה עולם המשפט בישראל היה עני בהכשרה ודל באנשים הראויים להנהיגו.
אהרן פולונסקי ז״ל, איש העליה השלישית, חבר קיבוץ עין חרוד, חבר הועד הלאומי והסוכנות, לא בחר להקדיש את חייו למשפט המתהווה בארץ־ישראל בדרך מקרה. היה זה ידידו בלב ובנפש, חיים ארלוזורוב, ששיכנע אותו ללכת בדרך זו מתוך ראיית צרכי העתיד. לימודיו של פולונסקי בלידס, אנגליה, שם כבר הוכיח את הצטיינותו, הכשירו אותו לתפקידים שימלא לאחר מכן. עם השלמת מעשיו באנגליה החל הוא לפעול, בו־זמניח, בשלושה תחומים, שמעגל חייו יהיה משולב בהם עד כלות ימיו.
כפרקליט הוא חי אח חיי המשפט בפועל. היה מעורב במשפטים הגדולים בתקופת המנדט, כמו הגנה על עולי הגרדום. הוא ייסד משרד עורכי דין שהיה לשם דבר במדינה במשך עשרות שנים.
חלומו הבלתי־אפשרי לכאורה של פלטיאל דיקאן ז״ל, של הקמת אקדמיה למשפטים בעברית בארץ־ישראל, קסם לפולונסקי והוא נרתם להוראה במסגרת זו. בתקופה ההיא כבשה עבודתו החלוצית, בבית הספר למשפט ולכלכלה, את שבילי האקדמיה המשפטית הראשונים בישראל. ספרו על ביצוע בעין (Specific Performance) היה מורה הלכה, והוא החל להניח את התשתית לעיון והוראה בדיני הנזיקין בישראל.
אהרן פולונסקי ז״ל היה אף ממניחי היסודות ל״לשכת עורכי הדין". כאחד מהאבות המייסדים הוא שימש כחבר המועצה המשפטית, חבר הועד מרכזי של הסתדרות עורכי הדין כמעט רבע מאה, ונשיאה במשך שנים אחדות. כיו״ר ועד עורכי הדין בתל־אביב הוא עשה רבות להקמת בית הפרקליט ותרם תרומה משמעותית לעיצוב יסודות הלשכה. בכל תפקידיו הנבחרים, לרבות חבר הועדה למינוי שופטים ועורך ראשי של הפרקליט, הוא הקפיד על שמירת רמה מקצועית ויושר ללא גבול.
אנחנו, בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל־אביב, זוכרים את אהרן פולונסקי ז״ל באהבה ובכבוד מיוחדים. היו אלה ארבעה מייסדים שיילדו את הפקולטה שלנו. אהרן פולונסקי, זאב צלטנר ובר־שירה ז״ל, וגואלטירו סרוקצ׳יה יבדל״א. ארבעת האנשים האלה העבירו את בית הספר למשפט וכלכלה דרך השלוחה הירושלמית לפקולטה למשפטים בתל־אביב, פקולטה שבקרבתה הפיזית התפתחה לאחר מכן אוניברסיטת תל־אביב כולה. שנות החמישים היו שנות מאבק קשות בדרך המוסד, וללא אותה רביעיה מופלאה, ספק אם היה כיום עומד דיקאן הפקולטה למשפטים בתל־אביב, וחולק כבוד לאדם שתרם כה רבות לחברתנו.
בשם רעיך ומוקיריך ורבים מעולם האקדמיה המשפטית, הנני נפרד ממך, אהרן פולונסקי היקר, עמית הכבוד הראשון בזמן, והראשון במעלה, של הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל־אביב, בצער רב, אך מתוך הצהרת אמונים לסטנדרטים שקבעת בחייך ומתוך נאמנות למפעל חייך. היה שלום, איש המעלות וידיד יקר. אנו נזכור אותך, ונרחיב בעבודתנו את שבילי הראשונים אותם כבשת בעמל ובחלוציות.
זוכי פרס פולונסקי לאורך השנים:
שנה |
הזוכים בפרס |
|
2021 |
פרופ' יהונתן גבעתי וד"ר יותם קפלן
Harm Displacement and Tort Doctrine |
מידע נוסף |
2020 |
שי דרומי
ההגנה על חופש ההפגנה דרך דיני הנזיקין |
|
2019 |
פרופ׳ אסף יעקב, פרופ׳ אלון קלמנט, ד״ר יובל פרוקצ׳יה |