לחם חוק: עיונים במשפט ואוכל

לחם חוק: עיונים במשפט ואוכל

 

לרכישת הספר באתר מאובטח

עורכים:

פרופ' אייל גרוסד"ר יופי תירוש


​עורכי משנה:

רביע אגבריה, מיכל דניאלי, דנה צוק
 

חברי מערכת:

​קטרין אבו ראס, סמדר איטה, חלי בטן, חגי בנזימן, עמית בקר, דפני בר נתן, רותם ברמניק, דנה זמיר, עינת גולדשטיין, דביר יוגב, איילת כרמלי, נתנאל לביא, שחר סומך, זוהר קורץ, נדב קפצן, לירן שבתאי, יואב שחף

 

מאת

מאמר

אייל גרוס ויופי תירוש

מבוא

קלודיה רודן

"אוכל זה לא משהו שנופל מהשמיים": ריאיון עם קלודיה רודן

אייל גרוס וחלי בוזחיש ששון

ממחאת הקוטג' עד חוק המזון: ביטחון תזונתי והזכות למזון בישראל

צילי פז-וולק ואמיר פז-פוקס

יש ארוחות חינם? היבטים ערכיים, תזונתיים ומשפטיים של מיזם ההזנה בבתי ספר

רונית דוניץ-קידר

על אחריותם החברתית של תאגידי מזון

חגי קלעי

אל תשחקו באוכל: הסדרת שוק המזון בישראל בין ליברליזציה לקיימות

יותם שלמה

מספוא למחשבה: חשיבה מחודשת על מדיניות סחר בינלאומי במוצרים מהחי לקידום ביטחון תזונתי

יוסי וולפסון

סיר הבשר הציבורי

נטע אחיטוב

מדוע מוצרים מן החי הם עדיין חוקיים?

אסף הרדוף

איורים שמחים, מציאות מדממת: תפקידם של דיני הגנת הצרכן בשיווק אמת של תעשיית המזון מהחי

יואב קני

הזנה וכוח: מזון וביו-פוליטיקה בפולמוס סביב הזנתם בכוח של כלואים שובתי רעב

רפי גרוסגליק

"תוצרת אורגנית לייצוא שאינה מביישת את ישראל": החוק להסדרת תוצרת אורגנית והגלובליזציה של האוכל האורגני בישראל

יאיר אלדן ויופי תירוש

איזה גועל: מבט אחר על פרשת תנובה נ' ראבי

דפנה ברק-ארז

איסורי החזיר כמקרה של רגולציית מזון: בין עולם הרוח והעולם הכלכלי

תומר ברודי

על המִשפּוּט של תרבות האוכל הגלובלית: היש למשפט הבינלאומי תפקיד בהגנה על מסורות קולינריות ובקידומן?

עמרי רחום-טוויג

משפט, מטבח עילי ותרבות: המקרה (המוזר) של הגנת זכות יוצרים על מנות גורמה

רביע אגבריה

"מאבק עכוב מזעתר": צמחי המאכל מהמטבח הפלסטיני וחוקי הגנת הצומח בדין הישראלי

רוחמה וייס

הלכות כשרות בספרות התלמוד: מקומה של ההלכה הגברית בממלכה הנשית

ליאורה גביעון

"מערבי הייתי מצפה ש...": "מאסטר-שף", הגמוניה והדרה

נוף עתאמנה אסמעיל

מהחומוס ועד לקצף החוביזה

טלי קריצמן-אמיר ואנדה ברק-ביאנקו

אוכל כאמצעי שליטה: על מקומו של האוכל במדיניות המקלט הישראלית

דניאל פרננדס פסקואל ואלון שוובה

גספצ'ו עם גבולות: Cooking Sections

רפרם חדד

אוכל חסר טרואר

יהלומה לוי

לבאן אל עספור: חלב הציפורים لبن العصفور

עידן בר אולפן

יצא יין נשאר סוד

שי יהושע לביא

יחסים לא כשרים: אוכל ודת בגבולות ומגבלות התבונה הסוציולוגית

ארנה בן-נפתלי ורפי רזניק

מטבח אל יהוד

 

על הכותבים

 

מתוך המבוא לספר:

"בשנים האחרונות אנו עדים לפריחה של תחום Food law and policy. בקצרה אנו מכנים תחום זה "משפט ואוכל". בהקשר האמריקני צמח התחום משני תחומים ותיקים יותר: דיני חקלאות, העוסקים באסדרת הייצור, השיווק והמכירה של מוצרים חקלאיים, ודיני מזון ותרופות, העוסקים בעיקר באכיפת החקיקה הפדרלית האמריקנית שמסדירה רגולציה של מזון ותרופות, ובפעילות של מִנהל התרופות והמזון הפדרלי (FDA). אם כן, בארצות־הברית מדברים כיום על תחום המשפט ומדיניות האוכל כתחום חדש שצמח בעשור האחרון מתוך תחומים מבוססים. לעומת זאת, בישראל התחום צומח על קרקע בתולה. על אף חקיקה רבה המסדירה את משק החקלאות, ועל אף חקיקה המסדירה את הרגולציה של מזון, לא התפתח בהקשר הישראלי מחקר אקדמי שבחן את ההיבטים המשפטיים של הנושא בהקשר של משפט ואוכל, והמשפט אכן נשאר סמוי מן העין. העיסוק בממשק שבין משפט לבין אוכל הוא מתבקש, משום שאוכל הוא רכיב מרכזי בחוויה האנושית. מדובר בעיסוק מורכב בשל ריבוי הממדים, המשמעויות והתפקידים של מזון בחיינו, ובשל ריבוי המשתנים הכרוכים בייצורו, בשיווקו ובהכנתו טרם הגעתו לצלחתנו. האוכל חיוני להישרדות אך הוא גם נשא של תרבות, זהות וזיכרון, וגם מכונן של קהילה, משפחה, מעמד, לאום, עדה ומגדר. משמעות דואלית זו של האוכל — פונקציונלי ומטריאלי מחד גיסא, ופעולה סימבולית לשם הנאה וכינון משמעות מאידך גיסא — מאתגרת כל הסדרה משפטית של מזון". 

ההזמנה להשקת הספר

לכתבה ב"הארץ" מטעם רונית ורד, המאזכרת את אחד המאמרים בספר.

לכתבה ב"הארץ" מטעם רונית ורד, על הספר בכללותו

לכתבה ב"וואלה"

וידאו של ארוע ההשקה

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>