גישת זכויות עובדים לסחר בבני אדם
ד"ר הילה שמיר, סגנית הדקאן בפקולטה, מלמדת וחוקרת בתחומי דיני עבודה, דיני רווחה, דיני הגירה ומשפט ופמיניזם והינה המנחה האקדמית של התכנית לזכויות עובדים.
ד"ר הילה שמיר, סגנית הדקאן בפקולטה, מלמדת וחוקרת בתחומי דיני עבודה, דיני רווחה, דיני הגירה ומשפט ופמיניזם והינה המנחה האקדמית של התכנית לזכויות עובדים.
ד"ר הילה שמיר זכתה במענק מטעם קרן המחקר האירופאית (ERC) לשנת 2017 על מחקרה "גישת זכויות עובדים לסחר בבני אדם". ד"ר שמיר היא החוקרת היחידה בישראל בתחום המשפט שזכתה עד כה במענק התחרותי בקטגורית החוקרים/ות הצעירים/ות.
מחקרה של ד"ר שמיר יציע סל כלים חדש ואפקטיבי למאבק בסחר בבני אדם בישראל ובעולם. מחקרה פורץ הדרך טוען שהגישות הרווחות למאבק בסחר בבני אדם, שמשלבות בין איסורים פליליים, הגנה על זכויות האדם של קורבנות הסחר לאחר איתורם, והגבלת הגירה, אינה מתמודדת עם שורש הבעיה ולכן מאפשרת את המשך פריחתו של הסחר בבני אדם. מטרתו של המחקר החדש היא לבחון את הפוטנציאל של גישה חלופית - גישת זכויות העובדים - להתמודדות אפקטיבית עם תופעת הסחר בבני אדם. המחקר יבחן האם גישת זכויות העובדים מתאימה יותר להתמודדות עם העושק והניצול הכלכלי העומדים בבסיס תופעת הסחר בבני אדם המודרנית והאם היא בעלת פוטנציאל רב יותר להביא לשיפור משמעותי במצבם של עובדים פגיעים לניצול חמור בשוק העבודה.
לשם בחינת סוגיה זו, חלק אחד מהמחקר יתבסס על מחקר איכותני (ראיונות) עם אנשים המעורבים במספר יוזמות מבוססות שוק להתמודדות עם סחר בבני אדם בישראל ובמדינות נוספות. יוזמות אלה כוללות – הסכמים דו-לאומיים ביחס להגירת עבודה; תחולתה ואכיפתה של חקיקת עבודה מגנה בסקטורים שפגיעים לסחר בבני אדם, וכן חקיקה שמסדירה את תפקידם של גורמי תיווך והשמת עובדים בסקטורים אלה; התארגנות עובדים (מן הזן הקלאסי של ארגוני עובדים וכן התארגנויות מסוגים חדשים) בענפים אלה; וקודים וולונטריים של חברות בין-לאומיות המבקשות למנוע סחר בבני אדם לאורך שרשראות הייצור שלהן. כמו כן המחקר כולל מרכיב של עשייה קלינית: חלק מהמידע ייאסף באמצעות התכנית לזכויות עובדים באוניברסיטת תל אביב במסגרתה עורכת דין, ומספר סטודנטים, ייצגו לקוחות במטרה להיאבק בסחר בבני אדם באמצעות כלים מעולם דיני העבודה.