ראיון עם כבוד נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט יורם אורנשטיין


נשיא בית המשפט המחוזי, כבוד השופט איתן אורנשטיין, מחזור 1981. צילום: אתר הרשות השופטת.

 

כבוד השופט אורנשטיין, הרשה לנו לקחת אותך אחורה בזמן... מה משך אותך ללמוד משפטים כמקצוע לחיים? ומה עניין אותך במיוחד בעולם המשפט? 

"משחר נעורי היה ברור לי ולסובבים אותי שאבחר בלימודי המשפטים. נחשבתי כנער בעל דעות עצמאיות שמתווכח על צדקת עמדותיו, עם משפחתו וחבריו. מנסה לשכנע את האחרים בנכונות השקפותיו... ולא תמיד בהצלחה. מכלל התחומים שנלמדו, נמשכתי למשפט האזרחי ככלל ולתחום העסקי בפרט. חוקי החוזים החדשים: חוק החוזים הכללי וחוק התרופות, נחקקו סמוך לתחילת לימודי, והפרשנויות שניתנו לחקיקה החדשה, היו בעיצומן, דבר שהגביר את העניין שלי בתחום האזרחי".

האם יש איזה שהיא חוויה זכורה במיוחד, המלווה אותך מאז התואר הראשון למשפטים?
"
במהלך קורס משפט בין-לאומי פומבי, שהיה אז קורס חובה, פרצה המהפכה באיראן ועמה עליית החומייניזם, משטר שלא הקפיד על כללי המשפט הבין-לאומי. המרצה הודיע לנו בנחרצות, שההנהגה האיראנית החדשה תיפול בתוך זמן קצר, שכן מדינות העולם לא יאפשרו המשך שליטה של מי שנוהג בזילות בכללי המשפט הבין-לאומי. כידוע, המציאות הוכיחה אחרת. למדתי מאירוע זה, שעד היום חרוט בלבי, שעדיף להיות פחות החלטי ונחרץ בעניינים שאינם וודאיים ושאינם בשליטתנו".

האם יש איש סגל או קורס הזכור לך לטוב במיוחד?
"
אני זוכר לטובה במיוחד את המרצה, פרופ' מנשה שאווה ז"ל, שלימד דיני אישים. פרופ' שאווה היה בעל ידע עצום בתחום, וניחן ביכולות אינטלקטואליות מרתקות. בצד אלה היה פרופ' שאווה איש נעים הליכות, שידע לשלב בהרצאות הומור דק עם מציאות חיים יום יומית. הרצאותיו היו מרתקות גם את אלה, שתחום זה לא היה קרוב לליבם".

במבט לאחור, עד כמה התכנים והערכים שהועברו בלימודי התואר הראשון בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב השפיעו על עיצוב השקפת עולמך המשפטית?
"
הלימודים באוניברסיטה הצטיינו בפתיחות, והתאפיינו בנכונות לשמוע את דעת הסטודנטים, גם אם לא התיישבה עם דעת המרצה ועם הוראות החוק והפסיקה, ובקבלת ביקורת. למדתי להקשיב ולהבליג ולהיות פתוח לשכנוע, וגם אם סברתי בתחילה בכיוון מסוים, לא מן הנמנע שלבסוף המסקנה הייתה שונה".

כמי שעבר מסלול ארוך במערכת המשפט בישראל, בעריכת דין ועל כס השיפוט, האם היית משנה משהו, כגון הכשרה מסוימת או תחום לימוד או אפילו דגש שאולי היו חסרים לטעמך כשאתה היית סטודנט?
"
לדאבוני, הלימודים נעדרו כל הכשרה מעשית שהיא. ההשקפה שרווחה באותה עת בפקולטות למשפטים הייתה, שמלאכתן היא להכשיר משפטנים ולא עורכי דין, שהוא תפקיד לשכת עורכי הדין. הדיכוטומיה האמורה הקשתה ביותר במעבר הסטודנטים לחיי המעשה, שכן לא צוידנו בכלים שימושים, וחבל שכך. היום השתנתה הגישה ונלמדים בין היתר קורסים פרקטיקום שמאפשרים לסטודנטים ללמוד את העשייה המעשית כבר במהלך שנות הלימוד, לקחת חלק באלה ולרכוש כלים חשובים. יש לדעתי להכביר בלימודי המעשה, שהם חלק בלתי נפרד מהלימודים האקדמיים ובדומה לתחומים אחרים".

לסיום, איזה עצה היית משיא לסטודנטים הצעירים למשפט כיום?
"
בידיכם יופקד תפקיד החשוב של שמירת שלטון החוק במדינה, וללא קשר לדעות הפוליטיות. ללא שלטון חוק נאבד את יכולתנו להיות מדינה עצמאית ודמוקרטית, ומשכך, שומה עליכם לשמור על עיקרון זה מכל משמר. שלטון החוק בא לידי ביטוי בכל תחומי המשפט ולכל אחד מכם חלק בשמירה עליו".

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>