הקליניקה לזכויות בעבודה

בין אוקטובר 2022 ליוני 2023 יצאו סטודנטים וסטודנטיות של הקליניקה לזכויות בעבודה, בהנחייתן של עו"ד מיכל תג'ר ופרופ' הילה שמיר ופרופ' גיא מונדלק לבחון כיצד מתקיימת ההנגשה השפתית והתרגום בהליכים בבתי הדין לעבודה. בעקבות העבודה המעמיקה, צוות הקליניקה גיבש מסמך מקיף הכולל ממצאים מההתרשמות בשטח והמלצות לשיפור המצב בפועל. בשורה התחתונה, ההליך נכשל בהנגשת צדק לצדדים שלא מדברים עברית. 

התמונה בכללותה מעלה חשש כי היעדר האסדרה וההנחיה, כמו גם אי־מימוש רכיבי יסוד שנקבעו במכרז – מסבות פגיעה חמורה ותשתיתית להיתכנות להליך מתורגם צודק.

לקריאת המסמך המלא - בקישור הבא

# הקליניקה השתתפה בייצוג בעתירה חוקתית שהוגשה בשם שני מהגרי עבודה ושני ארגוני זכויות אדם, בדרישה לבטל סעיף בחוק עובדים זרים המאפשר לחלט כספי פנסיה ופיצויי פיטורים ממהגרי עבודה שלא יצאו מישראל בתום האשרה. בג"ץ 6942/19 צ'באנו נ' שר הפנים – ממתין לפסק דין בהרכב מורחב של שעה שופטים.

# הקליניקה מייצגת בבית הדין לעבודה שבע עובדות ניקיון ללא מעמד, שהוכרו כקרבנות סחר בבני אדם מחמת גיוסן בתרמית, העסקתן בתנאי ניצול קשים, ועבירות מיניות שבוצעו בהן במסגרת העבודה. שבע העובדות הגישו תביעות נגד מעסיקיהן הישירים ונגד מזמיני השירות הציבוריים אשר בחציריהם הועסקו. בתביעה נחשף, בין היתר, שרשור קבלני אשר בו כשלעצמו יש כדי לאפשר תנאי ניצול קשים, והעבודה על התיק ייצרה מסמכי מדיניות המנסים לנוע מראש מקרים מסוג זה. התיקים חסויים ותחת צו איסור פרסום. 

# הקליניקה השתתפה בזיהוי קרבנות סחר בבני אדם ובסוגיות הקשורות לייצוגם בבתי הדין ובהגנה עליהם, בענפי החקלאות, הבניין והניקיון. בשנת 2023 יוצגו 14 קרבנות סחר בבני אדם השוהים כעת במקלטים, בהליכים בבתי הדין לעבודה ו/או בהליכים במסגרת מעמד והגנה על עדים. התיקים חסויים מטעמי חקירה. 
# הקליניקה השתתפה בייצוג "קו לעובד" בבג"ץ בדרישה לביטול (או שינוי מפליג) תכניות המשתלמים הזרים בחקלאות, בחסותן מגיעים אלפי סטודנטים ממדינות מתפתחות בשנה לתוכנית המוגדרת השתלמות, ובחסותה הם מועסקים במשרות מלאות בענף החקלאות. בג"ץ 3717/21 קו לעובד נ' משרד החוץ ואח'. 

# הקליניקה השתתפה בייצוג שורה של ארגוני זכויות אדם בדרישה להעניק סיוע משפטי לזרים באמצעות האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים. בעתירה נטען, בשם שורה של ארגונים, כי חוק הסיוע המשפטי אינו כולל החרגת זרים על שום מעמדם אלא המבחן היחיד להענקת סיוע הוא מבחן היכולת הכלכלית. בעתירה נטען כי החלטת ראש הסיוע המשפטי לשלול מזרים ייצוג, הינה בחוסר סמכות. בג"ץ 5012/22 האגודה לזכויות האזרח ואח' נ' שר המשפטים ואח'. 
 

עתירה שהגישה הקליניקה לביטול תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש) (עבודת נשים) – תקנות שאפשרו להוציא לחופשה ללא תשלום עובדות בהריון, בחופשות לידה, ובטיפולי פוריות ללא קבלת היתר מיוחד. העתירה הובילה לביטול התקנות ולהמלצת בימ"ש כי נציגי המדינה יתייצבו לדיון בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת, בהשתתפות העותרות, ידונו בהשלכות התקנות על אלפי עובדות שכבר הוצאו לחל"ת מכוחן ויציעו פתרונות. העתירה נמחקה תוך שמירת הטענות והזכויות של העותרות שטענו בין היתר כי הותקנו בחוסר סמכות, תוך הפרת חוק היסוד: הממשלה, ובניגוד להנחיות היועמ"'ש, כשהן מביאות לפגיעה אנושה בהגנות הנתונות לנשים מכוח חוקי המגן. לקריאת העתירהלקריאת פסק הדין

 

לאחר שערכה סקר רחב היקף בנושא, הגישה הקליניקה עתירה תקדימית כנגד הפגמים המהותיים שבהסדר ההעסקה והתגמול של מטפלות המשפחתונים הציבוריים בישראל, המפוקחים על ידי משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים. בעתירה נטען כי מאפייניו הפוגעניים של הסדר ההעסקה, שבין היתר קובע בפועל תגמול נמוך משכר המינימום, מובילים להסדר לא חוקתי, הפוגע בכבוד האדם של המטפלות, בחופש העיסוק שלהן ובקניינן באופן לא מידתי. לקריאת העתירה

 

במסגרת פרויקט המחקר TraffLab הגישה הקליניקה תביעה על סך כ-1,800,000 ₪ בשם חמישה עובדי בניין טורקים שהועסקו בתנאי עבודה נצלניים וקשים ביותר. תנאים אלו כללו הפרה נרחבת של זכויותיהם מכוח חוקי המגן וצווי ההרחבה הענפיים, שעות עבודה ממושכות ללא הפסקה כדין, איסור על מנוחה ואיומים והשפלות על בסיס יום יומי. התביעה שהוגשה כוללת דרישה לפיצוי בגין שלל הפרות של חוקי העבודה הישראלים וניסיון חדשני לבסס עילת תביעה אזרחית המגדירה העסקה פוגענית העולה כדי החזקה בתנאי עבדות/עבודת כפייה.

 

תביעה לפיצוי בסך 120,000 ₪ בגין אפליה שהגישה הקליניקה בעניינה של עובדת אשר הופלתה בקבלה לעבודה על רקע הריונה הסתיימה בפשרה לשביעות רצון הלקוחה, בסך 50,000 ₪. 

 

במסגרת פרויקט לקידום כלכלי תעסוקתי בכפר ג'אסר א-זרקא, אשר מומן על ידי תוכנית MEPI של ממשלת ארה"ב, הועברו עשרות הרצאות על זכויות עובדים לתלמידים בבתי הספר התיכוניים בכפר, לתושבי הכפר הבוגרים ולנציגי חברה אזרחית המתגוררים ועובדים בכפר.  

 

תביעה שהגישה הקליניקה בשמן של שתי צעירות שהוחתמו על תניה של "החזר הכשרה", מכוחה נוכה משכרן סכום כסף בעת שהתפטרו, לכאורה בגין הכשרה שקיבלו עם קבלתן לעבודה, התקבלה בבית הדין האזורי לעבודה. בית הדין קיבל את עמדת הקליניקה כי אין מדובר בהכשרה שיכולה להצדיק הגבלה על חופש העיסוק והורה על השבת הסכומים שנוכו משכרן של התובעות. קישור לפסק הדין

 

הצעת חוק של הקליניקה הובילה לשינוי בתקופת ההתיישנות לדמי הבראה

 

בעקבות פניית הקליניקה לבנק הפועלים לקלוט בשורותיו קצינת ביטחון שהועסקה כעובדת קבלן, נקלטה קצינת הביטחון אותה ייצגה הקליניקה וכן קציני ביטחון נוספים בבנק הפועלים, אשר הועסקו כעובדי קבלן, כעובדים מן המניין.

 

בעקבות תביעה שהגישה הקליניקה פסק בית הדין לעבודה נגד הנוהג לפטר עובד כל 9 חודשים על מנת למנוע ממנו זכויות סוציאליות. לקריאת פסק הדין

 

בעקבות תביעה שהגישה הקליניקה התקבל פסק דין תקדימי כנגד ניסיון ההסתדרות להדיר את ארגון 'כוח לעובדים' מעמדת מייצג של סגל האוניברסיטה הפתוחה. לקריאת פסק הדין

 

בעקבות תביעה שהגישה הקליניקה התקבל פסק דין של בית הדין האזורי לעבודה בת"א שקבע את אחריות המעביד כלפי עובד קבלן ביחס לזכויות הסוציאליות המוקנות לו ע"פ חוק. לקריאת פסק הדין.

 

במסגרת הפרויקט של עידוד, סיוע וליווי התארגנויות עובדים, ליוותה הקליניקה את מהלך ההקמה של ארגון העובדים הדמוקרטי כוח לעובדים.

 

פעילותה השוטפת של הקליניקה כללה ליווי של התארגנויות עובדים המאוגדות בארגון כוח לעובדים. הקליניקה העניקה סיוע משפטי להתארגנויות אלה, לרבות במהלך שביתות, ומשאים ומתנים לקראת חתימה על הסכמים קיבוציים:

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>