הקליניקה לצדק סביבתי והגנה על זכויות בעלי חיים
הקליניקה הגישה בקשה תקדימית לאישור תביעה ייצוגית נגד 30 מפעלים, תעשיות ונמלים מזהמים בחיפה, בגין תחלואה במחלות סרטן שנגרמה לתושבי אזור חיפה כתוצאה מזיהום האוויר החמור באזור. את הבקשה הגישה הקליניקה, בשיתוף עם עו"ד אסף פינק, עו"ד ד"ר עמר פלד ועו"ד גיל רון ממשרד עוה"ד גיל רון, קינן ושות'. המדובר בתביעה ראשונה מסוגה בישראל לפיצוי נזק גוף בגין עוולות סביבתיות המוניות. התביעה מבקשת לחזור למושכלות היסוד של דיני הנזיקין ולהשיג צדק מתקן לחולים במחלות הנ"ל והרתעה כלפי מזהמים שבפעילותם גורמים לפגיעה בריאותית בציבור. לאור האמור, הגשת התביעה זכתה להד ציבורי ותקשורתי נרחב (ראו להלן). לקריאת הבקשה
מזה שנים מקדמת המדינה יוזמה של חברה פרטית להקים מכרה פוספטים בשדה בריר, הסמוך לערים ערד וכסייפה ועל אדמות הישוב אל-פורעה. לאחר מאבקים ציבוריים ומשפטיים רבים, עברה בשנת 2018 תכנית מתאר ארצית 14ב', המאשרת את הקמת המכרה. זאת, למרות התנגדות עקבית ונוקבת של משרד הבריאות. לפי עמדה זו, חלקיקי אבק זעירים, שיתפזרו במסגרת עבודות הכרייה, יגרמו לתחלואה ותמותה עודפת בקרב 55,000 תושבי האזור. הקליניקה בשיתוף עם עו"ד אפי מיכאלי הגישה עתירה בשם עיריית ערד נגד תכנית המיתאר הארצית. המדובר בעתירה תקדימית, העוסקת בפרשנות חוק אוויר נקי ובאמות המידה הבריאותיות הנדרשות לבחינה ובדיקה באישור של פרויקטים מזהמים מעין אלה. ביום 27 לפברואר 2019 נעתר בג"ץ לבקשת העותרים והוציא צו על תנאי בעתירה. הצו העביר את הנטל לכתפי המדינה לשכנע את בית המשפט, כי נהגה באופן תקין כאשר אישרה את הכרייה בשדה בריר. בית המשפט ציין כי הצו ניתן, בין היתר, כיוון שלא הונח בפני המועצה הארצית מסמך הבוחן את ההשפעה הבריאותית הפוטנציאלית של התוכנית. לקריאת העתירה
במסגרת מאבק הקליניקה לביטול החזקתן של תרנגולות בכלובים בתעשיית הביצים, היא פועלת הן במישור המדיניות והן להגשת הליך אזרחי למתן צו מניעה תקדימי לפי חוק צער בעלי חיים. בין היתר, הקליניקה הגישה הערות לטיוטת נוהל המקצה 50 מיליון ₪ לבניית תשתיות ללולים חדשים. הערות אלו הובילו לשינויים משמעותיים בנוהל הסופי שהובילו לשיפור התמריצים לבניית לולים ללא כלובים.
בשיתוף פעולה עם הקליניקה לתובענות ייצוגיות, ניהלו הקליניקות התנגדות להסדר פשרה בבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד חברת זוגלובק שבמשחטה שהפעילה נחשפה התעללות בבעלי חיים. ההתנגדות הוגשה בשם המועצה הישראלית לצרכנות. בעקבות הליך זה תוקן הסדר הפשרה ואושר לאחר שינויים משמעותיים. בין היתר הוגדל סכום הפיצוי מ-500,000 ₪ ל- 1,500,000 ₪ תוך קביעה כי הסכום ישמש "לטובת הגנה על זכויות בעלי חיים".
החל משנת תשע"ח החלה הקליניקה לעבוד בשיתוף פעולה עם הארגון Nonhuman Rights Project הפועל לשינוי מעמדם המשפטי והמוסרי של בעלי החיים ברחבי העולם באמצעות הגשת עתירות של הביאס קורפוס. במסגרת זו משמשת הקליניקה כקבוצת המחקר של NhRP בישראל ובוחנת את האפשרות ליישם את גישת הארגון על בסיס הדין המקומי, הדין הבינלאומי, וחוות דעת מומחים. לקריאת ראיון עם מייסד הארגון בעיתון 'הארץ' וב-Ynet.
בעקבות ערעור מנהלי שהגישה הקליניקה, בשיתוף עם ארגון אדם טבע ודין נגד הוועדה המקומית טייבה, אשר סירבה לאפשר עיון בתיק בניין של אתר פסולת שפעל ללא היתר, ללא הליך לפי חוק חופש המידע, פורסם תיקון לתקנות התכנון והבניה, הקובע כי ברירת המחדל היא שהיתר הבניה וכל המסמכים המצורפים לו נתונים לעיון הציבור ללא צורך בהגשת בקשת חופש מידע (בסייגים מסוימים המפורטים בתקנות). בית המשפט העליון קיבל את הערעור והשית על המשיבים הוצאות בגובה של 30,000 ₪. לקריאת פסק הדין
במסגרת פעילותה לקידום תחבורה ציבורית יעילה מנהלת הקליניקה, בשיתוף עם עמותת "15 דקות", את פרויקט "תביעות קטנות". במסגרת פרויקט זה מסייעים סטודנטים לצרכני תחבורה ציבורית לעמוד על זכויותיהם ולדרוש מהמפעילים לספק שירות אמין, מהיר ונוח, כמחויב על פי החוק ותנאי הרישיון שלהם..
כמו כן, במשך כמה שנים הגישה הקליניקה בשיתוך עם עמותת '15 דקות' התנגדויות לתוכניות מתאר של הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל), שהמשיכו לעודד שימוש ברכב הפרטי ולא הביאו בחשבון היבטים קריטיים לקידום תחבורה ציבורית, רכיבה על אופניים והליכה ברגל.
פרויקט זה הביא לעין הציבור את הסכנה של בניית אלפי יחידות דיור בתכנון מהיר, מבלי לבנות תשתית תחבורה ציבורית ראויה. התוצאה של תכנון מעין זה הוא החמרת עומסי תנועה, הכבדים בלאו הכי, וגרימת זיהום אוויר כבד המהווה מפגע סביבתי-בריאותי.