צדק מעברי

  • כללי
  • מלגת פוסט-דוקטורט
  • קבוצות קריאה
  • סדנת מחקר בין-תחומית
  • קורס בחירה השוואות מסוכנות: משפט, היסטוריה ספרות
  • כנס בינלאומי שנתי

 

מדי שנה, בין השנים 2019-2023 המרכז מציע מלגת פוסט-דוקטורט לחוקר/ת בתחום של צדק מעברי. בשנה זו המלגאי/ת מקדמ/ת את מחקרו/ה בנושא הצדק המעברי, ונוטלת חלק משמעותי בקידום פעולות המרכז בתחום זה, כגון ניהול קבוצת קריאה, העברת קורסים או סדנאות בנושא וקידום שיתופי פעולה. עד עתה, המרכז תמך בשתי מלגאיות:

 

ד״ר לימור יהודה (2019-2020)

 

הפעילות המחקרית של ד״ר יהודה במהלך שנת תש״פ התרכזה בבחינת המגבלות של התפיסות הליברליות המקובלות כפי שאלה מתבטאות במסגרת התחום של צדק מעברי, ובתחומים הנושקים של בניית שלום (peacebuilding) ומשבר הדמוקרטיה, עם דגש על מקומות המתמודדים עם סכסוך קבוצתי מתמשך.

ממצאי המחקר השונים הוצגו במסגרת שלושה אירועים:

  • בכנס שהתקיים בימים 13-14 בינואר באוניברסיטת Koç באיסטנבול, שעסק בחקר השלום באזור אירואסיה, הוצגה המצגת Rethinking Transitional Justice in Intractable Conflicts.
  • במסגרת סמינר זום שהתקיים ב-18 במאי, 2020 במרכז המחקר של Max Planck בהיידלברג הוצגה המצגת From liberal script to principled-plural approach? Rethinking “Justice” in Transitional Justice.
  • במסגרת הכנס השנתי של מרכז מינרבה שהתקיים בימים 30.9-1.10 ד״ר יהודה הציגה, ביחד עם ד״ר נטלי דודזון, את המאמר The Invisibility of Nationalism in Transitional Justice and Liberal Constitutionalism.

בשנת תש״פ ד״ר יהודה ארגנה, ביחד עם ד״ר נטלי דודזון את קבוצת הקריאה בנושא Transitions to and from Democracy.

 

ד״ר דנה אלכסנדר (2020-2021)

 

החוקתיות של זכויות אדם נתפסת כמסגרת נורמטיבית ומוסדית מאחדת ומוסכמת, המאפשרת הכלה של מחלוקות פוליטיות וחברתיות עמוקות. מחלוקות אלה מאפיינות חברות שבהן עוסק תחום הצדק המעברי, שמצויות במעבר למשטר דמוקרטי, כמו גם חברות רבות אחרות. נוכחות פוליטית בולטת של אתיקה של שייכות, השמה במרכזה הגנה על קולקטיב פרטיקולרי (לאומי, תרבותי, אתני, דתי, וכו'), מאתגרת את מעמדה הקונסנסואלי של חוקתיות ליברלית המושתתת על אתיקה אינדיבידואלית ואוניברסלית של זכויות אדם, ועלולה להפוך אותה עצמה למוקד של מחלוקת. תופעה זו ניכרת בישראל ובמקומות רבים נוספים בעולם, החווים כיום נסיגה במחויבות לערכים ליברליים של זכויות אדם. המחקר של ד״ר אלכסנדר יבחן את ההשלכות, בתיאוריה ובפרקטיקה של זכויות אדם, של הכרה במגבלות החוקתיות של זכויות אדם בהתנגשות מול אתיקה של שייכות. ברמת התיאוריה, תבחן ד״ר אלכסנדר נסיונות בהגות פוליטית – לרבות ספרות ביקורתית בצדק מעברי - לנסח עמדה ליברלית צנועה שמכירה בערך הקולקטיבי של שייכות ובתלות המובנית של זכויות אדם בשייכות. ברמת הפרקטיקה, ד״ר אלכסנדר תחפש דוגמאות לאקטיביזם של זכויות אדם אשר מודע לאתיקה של שייכות ולאתגר שזו מציבה לחוקתיות ליברלית, ואשר מגבש אסטרטגיות להתמודדות עימה. חלק זה של המחקר יתמקד בספרות על צדק מעברי וכינון חוקות, וכן בספרות העוסקת בקידום זכויות אדם בחברות מחוץ לעולם המערבי (כולל ישראל), שבהן תפיסות לא-ליברליות המעמידות שייכות קולקטיבית במרכזן רווחות ונוכחות בזירה הפוליטית.

במהלך שנה״ל תשפ״א ד״ר אלכסנדר מובילה קבוצת דיון בנושא ״זכויות אדם בעולם משתנה: לפגוש את האתגרים״ בהשתתפות אנשי שטח הפעילים בארגוני זכויות אדם, ואנשי אקדמיה.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>