פרסומים
הגבול המוסרי של הקניין הרוחני.
בעריכת: מיכאל בירנהק ואור כהן-ששון
שפה: עברית
שנת הוצאה: 2018
תיאור:
היחס בין המשפט למוסר היא שאלת יסוד בתורת המשפט: האם המשפט צריך לשקף ערכים מוסריים, וכיצד? כיצד עלינו לנהוג כאשר כלל משפטי מסוים שותק בקשר לעקרונות מוסריים – האם בית המשפט יכול ואולי אף חייב – לפתח כללים משפטיים שמשקפים ערכי מוסר בסיסיים של החברה, או שמא זה עניין למחוקק בלבד? שאלות אלה מתעוררות גם בתחום הקניין רוחני.
עיון בחקיקה שמסדירה את ענפי הקניין הרוחני מלמד שבחלקם התייחסות מפורשת לסוגיות של מוסר, בין במפורש ובין במשתמע, בעוד שבאחרים הדין שותק ואינו מחריג הגנה קניינית מטעמי מוסר או תקנת הציבור. שוני משפטי זה מעלה שאלות שונות: האם שתיקת המחוקק פירושה הסדר שלילי? האם רשאי המאסדר (רגולטור) או בית המשפט לשקול שיקולי מוסר? מהם המגבלות, היתרונות והחסרונות של הטמעת שיקולי מוסר בתחומי הקניין הרוחני? דיון בשאלות אלו ואחרות מחייב עיסוק במישורים שונים: במישור החברתי, המוסדי, העיוני והפרשני.
עד כה, סוגיות בהצטלבות שבין מוסר וקניין רוחני כמעט שלא התעוררו במסגרות פורמליות בדין הישראלי, אולם מהיעדר עיסוק זה אין להסיק שמדובר בשאלה פתורה. קובץ מאמרים זה בוחן היבטים שונים של הממשק בין סוגיות מוסריות לדיני הקניין הרוחני השונים: זכות יוצרים, עיצובים, סימני מסחר, סודות מסחר ודיני פטנטים.