מענקי מחקר למלגות
המכון למשפט ופילנתרופיה מציע מלגות ומענקי מחקר למחקר מקיף בתחום הפילנתרופיה.
קבוצות מחקר ופורומים:
מיסוי אלכ"רים בישראל – בישראל, כמו במדינות רבות בעולם, מוסדות ציבור ומלכ"רים נהנים מתנאי מיסוי נוחים. קבוצת המחקר בנושא זה החלה את פעילותה במסגרת מכון ון ליר, בהובלתו של ד"ר ניסן לימור, ולאחר מכן העתיקה את מרכז פעילותה למכון למשפט ופילנתרופיה. הקבוצה בוחנת את היתרונות והחסרונות של ההסדרים המיסויים הללו, לרבות הטבת המס לפי סעיף 9(2) לפקודת מס הכנסה, ולפי סעיף 46 לפקודה, מעמד מלכ"ר לפי חוק מע"מ והסדרי מיסוי נוספים החלים ביחס למקרקעין ולמיסוי עירוני. במהלך 2017 צפויה קבוצת המחקר לפרסם את ממצאיה ותובנותיה בקובץ מאמרים ולהביא את הדברים לדיון ציבורי.
קרנות פילנתרופיות בישראל - לאחר שנערכו מחקרים, גובשו עמדות ואף הונחו יסודות חקיקה ראשונים להקמת תאגיד ייעודי לקרנות פילנתרופיות, פרויקט "קרנות פילנתרופיות בישראל – מחקיקה למימוש" מבקש לעשות את הצעד הבא, יחד עם שחקני השדה השונים – פילנתרופים וארגוני תשתית מחד ופקידי ממשל מאידך – ולבחון מדוע בעצם לא הוקמה אף קרן לתועלת הציבור עד כה וכפועל יוצא מכך, לבחון מחדש את מי עשויה החקיקה לשרת ומהם החסמים הנוספים שיש להסיר מן הדרך על מנת להביא למימושה.
קבוצת המחקר אודות קרנות פילנתרופיות בישראל בוחנת את הסדרי החקיקה והרגולציה הקיימים והחוסרים המתגלים בהם מתוך מטרה להציג הצעות קונקרטיות לסגירת הפערים. הפוקוס של הקבוצה מופנה כלפי שני סוגים של קרנות פילנתרופיות: קרנות משפחתיות מצד אחד וקרנות קהילתיות (ובפרט קרן יעוץ לתורמים) מצד שני. לקריאה מורחבת ראו כאן (לצרף מסמך – איזה סוג מסמך? תמונת מצב? נייר עמדה?).
פורום פילנתרופיה של גופים ממסדיים – לצד הפעילות הפילנתרופית המוכרת של גופים פרטיים קיימת פעילות כמו-פילנתרופית, של גופים ציבוריים, אשר חלקם הינם גופים ממשלתיים וחלקם מעין ממשלתיים, המעניקה מימון חוץ תקציבי לפרויקטים חברתיים, סביבתיים וקהילתיים. האפוטרופוס הכללי, כגוף מוביל שכזה, המנהל למעלה מ-100 הקדשות ציבוריים, יזם הקמת פורום של גופים ציבוריים העוסקים בתחום הפילנתרופיה. הרקע להקמת פורום שכזה נובע מההכרה ששיתוף הדדי יכול לסייע לכל אחד מהגופים ולהוות מכפיל כוח לצורך השבחת עבודת הגופים
מטרת הפורום הינה יצירת פלטפורמה לגופים הציבוריים העוסקים בתחום לצורך שיתוף ידע, החלפת דעות ורעיונות, גיבוש תפיסות עבודה חדשות ויצירת שותפויות. הפורום מקיים את פעילותו בחסות המכון למשפט ופילנתרופיה התומך באמצעות מחקר בתהליך.
קבוצות הכנה לקראת כנס פילנתרופיה של ישראלים, יוני 2017
פילנתרופיה ישראלית בפרספקטיבה עצמית: בקבוצה זו נדונות סוגיות כגון מהן המשמעויות החברתיות, המשפחתיות, הבין-דוריות והאישיות של העשייה הפילנתרופית, אילו תפקידים היא ממלאת בעבורנו כפילנתרופים, ומהם הערכים המגוונים אותם היא מבטאת ומאפשרת. את הדיון תוביל הגב' נועה קראוז להב (דוקטורנטית בחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה).
פילנתרופיה ישראלית בפרספקטיבת התדמית הציבורית: קבוצה זו עוסקת בעיון בהשקפות אידיאולוגיות ומוסריות אודות עשייה פילנתרופית, ובתדמיות שונות שיש בקרב הציבור כלפי עשייה זו, כפועל יוצא של השקפות אלה. את הדיון יוביל מר גיא שולץ העוסק במחקר בתחום.
פילנתרופיה ישראלית ופרספקטיבה ממשלתית: קבוצה זו עוסקת באופן בו רואים פילנתרופים ואנשי המקצוע את תפקידם בתרומה למדיניות החברתית-כלכלית בישראל וכשותפים בהתווייתה. הקבוצה תעסוק בשאלה מהי מערכת היחסים הראויה בין פילנתרופיה לבין המדינה. כך לדוגמה, תיבחן השאלה האם ובאילו הקשרים, תפקיד הפילנתרופיה הוא להוות מעין מעבדת ניסוי או מחקר ופיתוח ביחס ליוזמות חברתיות, מתוך ציפייה מהמדינה להיכנס בנעליה (באופן חלק או מלא) אם הניסוי מוכתר בהצלחה; וכיו"ב שאלות. בין השאר, תעסוק הקבוצה בשאלה האם וכיצד ראוי שהמדינה תתמרץ עשייה פילנתרופית. את הדיון יוביל פרופ' יורם מרגליות, העוסק במחקר בתחום.