ד"ר בל יוסף

עמית הוראה במנהלת הפקולטה למשפטים
מנהלת הפקולטה למשפטים עמית הוראה
ד"ר בל יוסף

מידע כללי

ד"ר בל יוסף היא חוקרת ומרצה בתחומי המשפט הציבורי. תחומי המחקר המרכזיים שלה הם משפט חוקתי, זכויות אדם, אינטראקציה בין-מוסדית בין רשויות השלטון, תאוריות של ביקורת שיפוטית ותאוריות של דיאלוג חוקתי בפרט, מחקרי חקיקה, משפט ופוליטיקה, סעדים חוקתיים ואזוריות.

כיום בל מרצה בקורסים שונים בתחומי המשפט הציבורי באוניברסיטת תל-אביב ובמוסדות אקדמיים נוספים. מחקריה פורסמו בבמות הבולטות בעולם כדוגמת American Journal of Comparative Law ו-International Journal of Constitutional Law וכן בפלטפורמות הבולטות בישראל ואומצו בפסיקת בית המשפט העליון בישראל ובספרות. היא מציגה באופן קבוע בכנסים הבולטים בתחומי המשפט הציבורי, בארץ ובעולם.

לאחר מספר שנים כמזכירה כללית של הסניף הישראלי של ICON-S, האגודה הבינלאומית למשפט ציבורי, וכעורכת הבלוג המשפטי של הסניף, בל כיום היא המזכירה הכללית של העמותה למשפט ציבורי בישראל.

עבודת הדוקטורט שלה, שנכתבה בהנחיית פרופ' אייל גרוס, עסקה במנגנונים לקידום הדו-שיח החוקתי בין בית המשפט העליון לכנסת. במסגרת זו פיתחה בל מודל דיאלוגי של ביקורת שיפוטית חוקתית, שמבקש להסדיר את אופן היחסים בין בית המשפט העליון למחוקק. המחקר נערך הן ברמת המאקרו, תוך הסתכלות כוללת על טיב היחסים; והן ברמת המיקרו, תוך דיון במנגנונים שונים (כדוגמת פסקת ההגבלה, דוקטרינות חוקתיות מבוססות תגובה וסעדים חוקתיים שונים), כיצד הם משתלבים בדו-שיח הקיים (והטעון) בישראל והאם ואיך הם יכולים לשפרו. מחקרה של בל לתואר שלישי זיכה אותה במלגת נשיא המדינה למצוינות וחדשנות מדעית לשנת התשע"ח וכן במלגה מיוחדת מטעם המרכז לחקר ארצות-הברית בשיתוף עם מלגת פולברייט.

בל היא בוגרת תואר ראשון במשפטים (בהצטיינות). במהלך התואר הראשון היא הייתה עורכת משנה של כתב העת "המשפט", חונכת בקליניקה לחופש המידע וחונכת בקורס יסודות המקצוע המשפטי, עוזרת הוראה ועוזרת מחקר. את כל שנות הלימוד היא סיימה כמצטיינת דיקן. לאחר סיום לימודי התואר הראשון, התמחתה בל בכנסת תחת הממונה על ייצוג הכנסת בערכאות והיועץ המשפטי לכנסת, ועסקה בעיקר בהליכי בג"ץ. שם נולדה החשיפה לאותם יחסים מורכבים שבין בית המשפט העליון לבג"ץ, מושא עבודות המחקר לתואר שני ושלישי. את התואר השני (בהצטיינות) סיימה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב (2014). את עבודת התזה שלה כתבה על המעמד הנורמטיבי של יוזמות חקיקה, שם הראתה כי בית המשפט העליון סומך בהחלטותיו על הליכי חקיקה תלויים ועומדים, דנה במשמעויות הנורמטיביות של תופעה זו והציעה אמות מידה מנחות למתן מעמד נורמטיבי ראוי ומאוזן שיקדם את הדו-שיח החוקתי הקיים. מחקר זה פורסם בכתב העת "עיוני משפט" ואומץ בפסיקה בית המשפט העליון.

בל נשואה באושר לאריאל, והיא אמא לשרה, יאיר, איתן ורות.

קורות חיים מלאים

פרסומים

פרסומים אקדמיים:

"אליה וקוץ בה: המעמד הנורמטיבי של יוזמות חקיקה" עיוני משפט מ 253 (2017)

"לא רק לחקיקה יש תכלית: על מתן מעמד נורמטיבי ליוזמות חקיקה ועל דיאלוג, לאורו של בג"ץ 81/15

ארד פנקס נ' הועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים על-פי חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם  ומעמד הילוד), התשנ"ו-1996" המשפט ברשת: מבזקי הארות פסיקה 71 (ספטמבר 2017)

"הדיאלוג החוקתי בישראל: שתי נקודות מבט" משפט ועסקים כב 327 (2019)

"גבולות הדיאלוג החוקתי" משפט וממשל כב (2020)

"זה נהנה וזה לא חסר: חובת המחוקק לשקול את הנמקת פסק הדין" (עתיד להתפרסם במחקרי משפט לג(3))

 

Constitutional Dialogue under Pressure: Constitutional Remedies in Israel as a Test Case, Forthcoming, American Journal of Comparative Law

The Legal Supremacy of Legislative Initiatives in Judicial Proceedings: The Israeli Lesson, 18 International Journal of Constitutional Law 965 (2020).

Practice Makes Dialogue: Reconceptualizing Constitutional Interaction between Courts and Legislatures, 15 Vienna Journal on International Constitutional Law 115 (2021)

 

פרסומים נבחרים נוספים:

"שבע הערות קצרות על התראת הבטלות" ICON-S-IL Blog (15.5.2018)

"המעמד הנורמטיבי של יוזמות חקיקה כעילת סף" ICON-S-IL Blog (4.12.2018)

"מדוע אין כל צורך ביוזמות החקיקה לשינוי מערכת בית המשפט?" המכון למחקרי ביטחון לאומי עדכן אסטרטגי 22, 7 (יולי 2019)

"הסעד החסר" ICON-S-IL Blog (12.5.2020)

"דרכים רבות לחשוב על-אודות מדינה יהודית ודמוקרטית" (הקדמה לכרך מיוחד של HRN, יוני 2020)

"קורונה ומחויבות חוקתית" פרלמנט 86 (יוני 2020)

"פסק דין דהן: שובו של הדיאלוג החוקתי" ICON-S-IL Blog (12.5.2020)

פרסים ומלגות

מלגת נשיא המדינה למצוינות וחדשנות מדעית לשנת התשע"ח

מלגת הצטיינות מיוחדת מהמרכז לחקר ארצות-הברית בשיתוף עם תכנית פולברייט

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>